Materiaal

Het verleden

Analoog
Op jonge leeftijd kreeg ik door het overlijden van een oom de beschikking over een analoge spiegelreflexcamera. Dat was even wat anders dan het klik-klak compact cameraatje van mijn moeder. Uit de koffer kwam een Chinon CX. Na een schoonmaakbeurt bij de plaatselijke fotograaf kon ik er leuk mee spelen.
Al snel liep ik tegen de beperkingen van deze oude camera aan. Na flink sparen werd een Minolta Dynax 500si gekocht met een 28-80mm/3.5-5.6 autofocus zoomlens, een jaar later gevolgd door de aankoop van een Tamron 80-210mm/4.5-5.6 telezoomlens.

Digitaal
Met deze analoge camera heb ik enige jaren met veel plezier menig verjaardagspartijtje en de nodige vakanties vastgelegd. Inmiddels was het digitale tijdperk al enige tijd bezig. Na eerst een paar keer een camera van een vriend geleend te hebben werd het toch tijd om zelf over te stappen. Na lang wikken en wegen werd op 5 mei 2006 de Canon EOS 350D met standaard kitlens 18-55mm aangeschaft. Enige tijd later werd deze uitgebreid met de telezoomlens Canon EF 70-300 f/4.6-5.6 IS USM. Deze lens is lekker snel en heeft stabilisatie zodat ook de nodige sportfoto's gemaakt konden worden. Specifiek van de oerhollandse sport korfbal.
In sportfotografie kon ik me helemaal uitleven. Ik had echter 's zomers prima foto's, maar 's winters, wanneer de korfbalsport zich verplaatst naar de sporthal, kwam mijn camera met lenzenset toch te kort. Hierop werd als compromis de Canon EF 85mm F/1.8 USM gekocht. Deze lens is zeer lichtsterk en zo kon ik met opgeschroefde ISO-waardes toch leuke foto's maken in een sporthal.

In oktober 2011 werd de volgende stap gemaakt; een nieuwe camera. Dit keer werd heel bewust naar een Canon gekeken zodat de eerder aangeschafte lenzen gebruikt konden blijven worden. Ook nu weer enige tijd van wikken en wegen. Het werd uiteindelijk de Canon EOS 60D uit de semi-pro serie. Direct daarbij werd ook een goede lichtgevoelige lens, de Canon EF-S 17-55mm F/2.8 iS USM, aangeschaft. In het najaar 2014 werd dit uitgebreid met de beste zoomlens van Canon, de EF 70-200L F/2.8 iS II USM.

Nu

In de wereld van fotografie staat de tijd niet stil en de wens om nog betere kwaliteit af te leveren zorgde voor de wens om weer een stap te maken. In november 2016 werd de Canon 5D Mark iV aangeschaft. Een professionele full-frame camera. Omdat de EF-S lenzen daarop niet passen, werd ook een nieuwe lens voor dichtbij aangeschaft.


Materiaal overzicht

Camera's:

  • Canon 5d Mark IV
  • Canon EOS 60D (reserve)

Lenzen:

  • Canon EF 85mm F/1.8 USM
  • Canon EF 70-300 f/4.6-5.6 IS USM
  • Canon EF 70-200mm L f/2.8 iS II USM
  • Canon EF 24-70mm F/4 L IS USM

Deze lenzen worden beschermd met diverse filters. Voor het beste resultaat worden zonnekappen gebruikt.

Overig:

  • Canon flitser EX 580EX mark II SpeedLite
  • Mini fotostudio voor productfotografie
  • Manfroto 804RC2 statief
  • Afstand- en flitsbediening

Voor fotoshoots kan eventueel een binnenstudio gehuurd worden in Capelle aan den IJssel.